Vapaa-ajan tuotto ja talouskasvu

Vapaa-ajan tuotto ja talouskasvu

Julkaistu alunperin Helmikuussa 22. päivänä 2015.

Kirjoittaja vietti talvilomaa kuluneen viikon ja yllättäen koko viikon erittäin huonolla omalla tunnolla. Olikohan sittenkään loma ansaittua? Luonnollisesti kirjoittajanne ei tehnyt erikseen lomamatkaa vaan hoiti kotona rästiin jääneet sairastumiset ja siivoukset, ja tulihan sitä roikuttua Facebookissa. Siellä huomasin että aika moni matkailee ulkomailla varsin paljon. Se tietysti oman oman bloginsa aihe miten näin tavallinen kansalainen kiertää veroja välttäen arvonlisäverot, alkoholiverot sekä huiman työnverotuksen sivukulujen kiilan, hyötyen lomalla kuluttamastaan 1000 eurosta melkein koko summalla verrattuna vastaavan summan Suomessa kuluttamiseen, hyötysuhteen jäädessä n. alle 30% koko summasta. Mutta Sanna Marinhan taannoin esitti näille veronkiertäjille maastamuuton kieltämistä tai haittaverotusta, joten asiaan puututtaneen ennen pitkää, onhan sosiaalidemokraatteja edustava Marin melko varmasti menossa Eduskuntaan ja Hallitukseen. Mutta vapaa-aika on suoraa seurausta talouskasvusta ja ehkä tärkein talouskasvun hedelmä (vapaa-aika mahdollistaa uusien asioiden kehittämisen, epätoivoisena ruokaa etsien ei uusia juttuja mietitä).

Vapaa-ajan määrä on muuten vuosien saatossa kasvanut. Asiaton puuttui tähän helmikuun alussa. Näyttää vahvasti siltä että vapaa-ajan, samoin kuin rahan, rajahyöty on rajallinen. Mutta toisaalta ihmisen tarpeiden ollessa rajattomat, tämänkään ei ole riittävästi vaan aina satunnaisesti syntyy uusi iPhone, joka on pakollinen hankittava.

Landsburg esitys on mielenkiintoinen. Tässä muutamia pointteja:
– nykyinen Afrikkalainen terveyshuolto on verrattaessa länsimaiden vuoden 1975 tasolla
– teknologiset laitteet ovat parantuneet ennen näkemättömällä tasolla samalla kuin niihin tarvittu työmäärä on romahtanut
– vapaa-ajan määrä on moninkertaistunut.

Landsburgin lopputoteamus on että talouskasvu on hyödyttänyt kaikkia, talouskasvu on luonut mahdollisuudet tuloeroihin, talouskasvu on parantanut eniten absoluuttisen köyhien elämää ja ennen kaikkea antanut miljardeille elämän heidän selvitessään normaalisti kuollettavista sairauksista ja onnettomuuksista.

Miksi me kuulemme jatkuvasti kaiken heikentyvän ja kurjistuvan?


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *